Prints

Simpel: een prijs per vierkante meter papier !

Omwille van de eenvoud, kost een print gewoon 100,00 euro per m² papier, BTW incl.
Hou er rekening mee dat er om technische redenen niet randloos kan geprint worden, waardoor de prijs steeds iets hoger ligt dan wat de bedrukte oppervlakte suggereert.
Ik raad echter ten stelligste aan om te kiezen voor een bredere witrand dan het technisch minimum, en wel hiervoor:
 _ kunstpapier is gevoeliger voor beschadiging dan je typische afdruk op fotopapier; een witrand laat toe om de afdruk ter hand te nemen zonder dat er vlekken op het bedrukte gedeelte ontstaan (bijvoorbeeld door de olie in je huid);
_ een witrand van een 2-tal cm laat toe om de afdruk stabiel en probleemloos achter een passe-partout te plaatsen bij het inlijsten (zie ook hieronder !);
_ een witrand zorgt er ook voor dat een passe partout geen bedrukt gedeelte afdekt, en u dus een deel van uw afbeelding verliest (zie ook hieronder !)
_ een print met een witrand geeft ruimte aan je beeld, en ziet er gewoon professioneel uit !
Pro tipS:
_ laat uw foto zo inlijsten dat de passe-partout een smalle witrand rond de afbeelding, en dus het onbedrukt papier, zichtbaar laat - het geeft diepte aan de inlijsting, ziet er fantastisch uit, en de eigenschappen van het blanke papier zijn zichtbaar (zie hieronder, bij 'Passe-partout').
_ een proefdruk kan handig zijn, vooral bij grote prints. Laat een smalle strook uit uw afbeelding printen, die representatief is qua kleur en scherpte; het zal u bovendien toelaten om in te schatten welke uw papierkeuze op uw afbeelding heeft. Testprints verschillen kwalitatief in niets van een definitieve afdruk (welk nut zouden ze anders hebben?), dus worden ze aan hetzelfde tarief verrekend.


Formaten

Het formaat kies je uiteraard gewoon zelf. Kunstpapier is echter een mooi (en duur) materiaal, dus ga voor zo weinig mogelijk verspilling - de aangeraden witrand van ongeveer 2 cm breed niet te na gesproken uiteraard.
Ik print op volgende vellen:
    _ losse A4 bladen (een A4 meet 21 bij 29,7 cm);
    _ een rol van 60,96 cm breed (prints tot 2,50 m lang zijn mogelijk).

Met een witrand van ongeveer 2 cm levert dit typisch volgende afmetingen op voor het bedrukte gedeelte (zie ook hier voor voorbeelden van mijn eigen prints):
3:2-formaat:
    _ op A4 (6,24 euro): 25,50 x 17 cm, ideaal in een lijst van 40 bij 30 cm;
    _ op rol (horizontaal; 25,62 euro): 58 x 38,66 cm, ideaal in een lijst van 70 bij 50 cm;
    _ op rol (verticaal; 55,51 euro): 87 x 58 cm, ideaal in een lijst van 100 bij 70 cm;
vierkant:
    _ op A4 (6,24 euro): 17 bij 17 cm, ideaal in een lijst van 30 bij 30 cm;
    _ op rol (37,21 euro): 58 bij 58 cm, ideaal in een lijst van 70 bij 70 cm;
Pro tip: wil je minder gebonden zijn aan de afmetingen van een A4 of van de rol, lever dan een bestand aan met een collage van foto's en snij deze achteraf zelf uit !

Het aanscherpen van de afbeelding voor print doe ik kosteloos zelf. Pas dus zelf geen eindverscherping toe !

Passe-partouts

De print voor u inlijsten is op dit moment economisch niet haalbaar, maar ik kan hem zeker voorzien van een op maat gesneden, witte passe-partout en kartonnen achterbord. Het enige dat ik nodig heb is de exacte afmetingen van het vel papier dat bij aankoop in je wissellijst zit, of desnoods van de achterwand (meestal in geperste houtvezel). Het enige wat u nog hoeft te doen, is de lijst openen, de sandwich van passe-partout, print en achterwand er in plaatsen, en de lijst terug sluiten.
En je raadt het al, het gebruikte karton (van Canson) is zuurvrij en voldoet aan de ISO 9706-norm voor permanentie, de garantie voor optimale conservatie. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de bevestigingsmaterialen.
De prijzen zijn als volgt:
     _ voor wissellijsten met maximale afmetingen 35 x 55 cm: 40,00 euro, BTW incl.
     _ voor wissellijsten met maximale afmetingen 70 x 110 cm: 60,00 euro, BTW incl.
Verpakken en verzenden

Ik stel steeds een maximale kwaliteit voorop, zowel bij het fotograferen, bewerken, als printen van de beelden. Het gebruikte kunstpapier en de passe-partouts zijn zuurvrij en voldoen aan ISO-norm 9706, wat betekent dat een print die in goede omstandigheden bewaard wordt, meer dan 100 jaar, en soms meer dan 200 jaar oud is voordat de kleurvastheid van papier en inkt aangetast wordt.

Deze filosofie zet ik ook door bij het verpakken:
_ verpakken voor ophalen gebeurt met een museale plastiek hoes of (al even museaal) Canson glassinepapier, en kost 1,50 euro, BTW incl. Deze materialen laten toe om uw afdruk in optimale omstandigheden te bewaren. Ophaling gebeurt in Oostrozebeke.
_ verpakken voor verzending: idem zoals voor ophalen, maar de verpakte print wordt in een hardkartonnen koker met afsluitdoppen geplaatst, met een diameter van 12 cm (zodat de print zo weinig mogelijk krult); totaalprijs komt op 7,00 euro, BTW incl.

Verzending (enkel van prints zonder passe-partout) gebeurt aan de geldende tarieven van Bpost. Op dit moment is dit 4,40 euro BTW incl. voor verzending naar een afhaalpunt, en 5,70 euro BTW incl. met garantie en ontvangstbewijs (wat ik aanraad). Meer info vindt u op de website van Bpost: https://parcel.bpost.be/nl/home
Vragen? Shoot!
Submit
Thank you!
Back to Top